perjantai 11. tammikuuta 2013

Kauppaa ja palvelua suomeksi Fuengirolan suomalaisuutta kuvaa hyvin se miten runsaasti kaupungilta löytyy yrityksiä, jotka lähestyvät asiakkaitaan suomeksi. Osa niistä on suomalaisten yrityksiä, joista löytyy suomalaisia tuotteita ja/tai suomenkielistä palvelua. Mutta on muitakin. Yllätyin iloisesti, kun Los Pacosin Plaza Suomi- aukiolla espanjalainen vihanneskauppias alkoi puhua minulle suomea. 

Kaikki nämä yritykset ovat omiaan tekemään suomalaisen elämän täällä vähän kotoisemmaksi ja vähän helpommaksi.
Kun suomalaislähiö Los Pacosissa Plaza Suomen kulmassa pysähtyy katselemaan ympärilleen suomenkieltä löytyy liikekilvistä joka puolelta. Pienen aukion laidalla on useita liikkeitä, joista monen kylteissä on jotain suomeksi.


Aivan aukion vieressä on ruokamyymälä nimeltään Kauppa, alaotsikolla International Food. Se on niin pieni, että vähän ihmettelee miten niin pienellä voi toimeen tullakaan. Tällaiset pikkupuodit eivät ole näillä main lainkaan harvinaisia. Sen valikoimakin on varsin tiivis, pääosin pohjoismaisia tuotteita. Suomi-aukiolla on sekä pieniä erikoisliikkeitä, että...


... että pieniä yleisliikkeitä ...
Ainakin kaksi Suomi- aukion yrittäjistä on suomalaisia, parturi-kampaamo ja suomalainen lääkäri.Muut liikkeet ovatkin täällä (näin oletan) espanjalaisten yrityksiä, joiden omistajat ovat oivaltaneet tärkeän kohderyhmän olemassaolon.Mutta aukion laidalla oleva vihannesmyymälä ei ulospäin paljasta valttikorttiaan. Kun sinne ensimmäisen kerran poikkesin en ollut ehtinyt suutani avata, kun puodin pitäjä, noin 70-ikäinen pappa ilmoitti ostokseni hinnan selvällä suomella: "Yksi, neljä, seitsemän!" Sittemmin kävi ilmi, että hän osaa myös hiukan jutella  suomeksi. 
Hän kertoo harjoittaneensa kauppaa vähän ylempänä Calle Los Pacosin varrella 20 vuotta ja sitten täällä Suomi- aukiolla 15 vuotta. Siinä lomassa hän on oppinut asiakkailtaan suomea. Myöhemmin yllätyimme molemmat varmaan yhtä paljon, kun löysimme toisemme kerrosnaapureina.Los Bolichesin suomalaisyrityksiäTämä "bussikadun" kulmatalo Los Bolichesin ja "vanhan" Fuengirolan rajalla on aihetta nostaa Fuengirolan suomalaisyritysten helmeksi, Centro Finlandia eli Suomi- keskus. Siinä on useita suomalaisyrityksiä, ruokakauppa, hoitoyrityksiä, ravintola, matkaviestintäyritys, rahtikuljetuspalvelu, ym. (linkki jutun lopussa) ja myös neuvontapalvelu, josta ohjataan vaikkapa niihin yrityksiin ja palveluihin, joita tässä talossa ei ole.
La Leona on, pieni suomalaisen ruuan tuontiin erikoistunut ketju, jolla on yksi myymälä Centro Finlandiassa ja toinen "bussikadun" itäpäässä, pienen kauppahallin vieressä. Viimemainitu avattiin syskuussa 2012. Sen lisäksi sillä on myymälä Marbellassa. Ketjulla oli nyttemmin itsenäistynyt liike myös Bedalmenadenassa. Valikoimasta löytyy myös joitakin ruotsalaistuotteita, esim. kahvia. 
Ewald´s on suomalaispariskunnan perheyritys "junakadun" itäpäässä. Sen valikoima on pohjoismaalainen. Täältä saa mukaansa myös  paikallisesti valmistettuja kaalikääryleitä ja savulohta kotiruuaksi.


Markkinapaikka Ferian vieressä "junakadun" suuntaiselta sivukadulta nipin napin "vanhan" Fuengirolan puolella löytyy Supermercado Casa Nordica. Sen pohjoismaisten tuotteiden valikoima on näistä kolmesta liikkeestä monipuolisin. Kahvia, makeisia ja ruokaa on kaikista pohjoismaista, ja varsinkin kahvivalikoima on monipuolinen. Ja mikä parasta myymälä pyrkii täyttämään kaikki toiveet niiden tuotteiden hankkimiseksi, jotka valikoimasta puuttuvat. 

Nyt odottelenkin, että sinne tulee pianaikaa myyntiin ruotsalaisen Arvid Nordqvist paahtimon Festivitaa. 


 
                            Päivitys 23.2.2013: Nyt sitä sitten saa. Hyvää kannatti odottaa.

Liikkeen omistajat ovat muuten espanjalaisia, mutta myymälähenkilökunta suomalaisia ja ruotsinsuomalaisia.


Ramin Rieska "junakadun" itäpäässä on, tai nyt oli, siitä erikoinen leipomo, että siellä tehdään rukihisten ja muiden suomalaisherkkujen lisäksi myös ruokaa kotiin vietäväksi; kaalikääryleitä keskiviikoksi ja Ramin itsensä savustamaa lohta lauantaiksi. 
Päivitys 15.1.2013: Rami on lopettanut leipäpuotinsa, mutta jatkaa myyntiä kadun toisella puolelle Jazmin- ravintolassa.Ramin tekemät jouluherkut sain sieltä kaikki - kinkusta en tosin perusta.


Avenida de Acapulcon alkupäässä on Fuengirolan ehkä uusin suomalaismyymälä, Leenan Leipä. Se aloitti helmikuussa 2012. Leena leipoo leipänsä ja leivonnaisensa lähituotantona tehdyistä tuoreista jauhoista, mikä antaa niille oman säväyksensä. Ostin sieltä kokeeksi porkkanasämpylän ja pienen ruislimpun. Sämpylän ehdin hotkaista ennen kuvanottoa. Leena leipoo sämpylätaikinastaan myös pikkulimppusia rukihisten lisäksi. Myös kahvileipää, mm. possuja ja donitseja, kuuluu valikoimaan.
Tässä on näytillä niitä tuotteita, joita suomalaiskaupoista olen ostanut - Elovenaa ja hapankorppuja ja vähän muitakin suomalaistuotteita saa kyllä ainakin Los Pacosissa ihan tavallisesta BALY- puodista (pienten lähisurpermarkettien ketju Aurinkorannikolla) . Hintakin lienee suurin piirtein sama  kuin Suomi- kaupoissa. Tosin jälkimmäisten kesken on ainakin pakastemarjoissa melkoisia hintaeroja, joten vertailu kannattaa.


Käyn toki isoissa espanjalaiskaupoissakin, lähinnä Mercadonassa. Sieltä ostan ennen kaikkea herkullista, kovaa lammasjuustoa, ja maustamatonta jukurttia. Viimemainittua hakiessa saa olla tarkkana ettei ota Natural Azurcadoa, joka on äitelää sokeroitua kammotusta. Erityisherkku on muuten vuodenmaidosta tehty jukurtti, joka sopii myös laktoosiallergikoille.
Laitan vielä tähän näytille lempipunkkuni, jota juon terveysneuvonnan ohjeen mukaisesti lounaalla lasin päivässä. Joskus kaksi. Gran Kanarialla isäntäväki oli jättänyt silloiseen talviasuntoon tätä El Cotoa tervetuliaisiksi, ja sen jälkeen olen enimmäkseen pysynyt merkissä. Sillä on oiva hinta/laatu- suhde, ja sitä saa niin Alkosta  (11,50€) kuin Ruotsin Systembolagetista (SEK 75,00) täällä se maksaa Mercadonassa 5,10€, mutta Kanarialla sitä oli Sparissa tarjouksena hiukan halvemmallakin, ja myös Fuengirolan ison Mercadonan vastapäisestä halpapuodista sen saa 5,15€:lla.Terveys- ja hoiva-alan yrityksiä

Näin päästäänkin pikku aasinsillan kautta seuraavaan osioon, eli Fuengirolassa runsaasti esiintyviin suomalaisten yrittäjien hoito- ja hoivayrityksiin.

Tänne eteläänhän tullaan monesti nimenomaan terveellisemmän ilmaston vuoksi. Sen lisäksi tällaisen palvelualan yrityksen siirtäminen Suomesta Aurinkorannikolle on huomattavasti helpompaa kuin minkä tahansa tuotantoyrityksen. Tämä varmaan selittää sitä, että täällä on tämäntyyppisiä yrityksiä vähintään yhtä paljon kuin suomalaisten ravintoloita. Terveys ja ravinto, nehän ovat elämän keskeiset tekijät. Eikä ripaus kauneutta ole siinä haitaksi On suoranaista kauneudenhoitoa, mutta monesti sen kylkiäisenä muutakin terveyden ylläpitoon liittyvää. Nämä kaksi ensimmäistä ovat "junakadun" itäpäästä, sattumoisin suomalaisravintoloiden vieressä kumpikin, ja toisen vieressä on kauppakin.
.


Monitoimiyrittäjyyttä on sekin, että parturi-kampaamossa saatetaan myydä myös villalankaa käsitöitä harrastaville. Tämä ilmoitustärppi on Salinas ja Torrox katujen kulmauksessa.
Hierontaa, fysioterapiaa ja muuta kuntoutusta antavia suomalaisyrityksiä on niitäkin useampia. Tämäkin (yllä) on "junakadun" itäpäässä. 

Kauneus- ja terveyspalveluja kampaamosta rasvanpoistoon ja hypnoterapiaan löytyy Finlandia ja "junakadun" risteyksestä (alla). Juuri nyt se paistelee myös hiukan tv-julkisuuden lämmössä.Myös suomenkielisiä lääkäri- ja hammaslääkäripalveluja löytyy useita niin Los Pacosista, Los Bolichesista kuin Feungirolasta. Tässä (alla) klinikassa minulta uusittiin ensin pieni pudonnut paikka, ja sitten putsattiin hammaskivet. Se maksoi 85+70€, mutta KELA- korvaushakemukset sain mukaani, joten osa rahoista on vain "lainassa".Tänne  voi myös tulla opiskelemaan erilaisia kauneus- ja hoiva-alan ammatteja. On sekä omatoimisia että virallisempia kouluttajia. Jälkimmäisiin kuuluu ainakin Tampereen Urheiluhierojaopiston Espanjan osasto, joka sijaitsee Los Pacosissa. Siitä kerroinkin jo "Kannattiko tulla Aurinkorannikolle" otsikon alla.


Rantakatu Paseo Maritimo Rey de Espanan Torreblancan puoleisessa päässä on suomalaisten suosima apteekki, joka ei pidä siestaa. Sitä pitää kaksi suomalaista farmaseuttia. Hyvä tietää mm. jos on suomalaisia reseptejä, jotka haluaa tulkittavan espanjalaisiin lääkkeisiin sopiviksi.


Kirjakauppa Hemingway on suomalaisen, pohjoismaisen, englantilaisen ja espanjalaisen kirjallisuuden pieni aarreaitta. Se on hiukan hämärässä paikassa ja vielä kadunpätkällä, jota on vähän vaikea löytää, osoitekatu Maestra Concepcion kun on pikku pätkä rantakadulta lähtevän Lope de Vegan ja "junakadulta" alkavan Av. de Acapulcon välissä. Porvoolainen päätoimittaja vaimoineen panivat jokin vuosi sitten elämänsä uuteen järjestykseen ja ryhtyivät tänne kirjakauppiaiksi.


RavitsemusliikkeitäLos Bolichesin juna-aseman vieressä oleva Thelman Pullapuoti kuuluu myös sarjaan monialayritys. Ovesta kun astuu sisään se vaikuttaa kahvilalta. Mutta sen pakastekaapista ja muista varastoista löytyy suuri valikoima erilaisia suomalaisten valmistajien tuotteita suuhun pantavaksi. Paikan päällä leivotaan myös erinomaisia kahvileivonnaisia, joista minun suosikkini on herkullinen possumunkki hillolla. 
Suomalaisia ravintoloita löytyy Fuengirolan alueella todella moneen lähtöön. "Junakadun" kaikkein itäisin niistä on Kardemumma. Siellä tarjotaan pienen viikkolistan mukaan lounasta, ja kahvileipääkin löytyy särpimeksi. Paikan isäntä on ruotsinsuomalainen ja emäntä ruotsalainen. Niinpä ruokalistassa on hiukan ruotsalaista säväystä, ja pääosa asiakaskunnasta on suomalaisia ja ruotsalaisia.


Jazmin löytyy "junakadulta" Ramin Rieskaa viistoon vastapäätä, niillä on yhteinen omistaja, ja niinpä ne hyödyntävät toisiaan valikoiman teossa, ja nyt (helmikuu 2013) leipämyymälänkin myynti on siirretty tänne. Jazmin tarjoaa suppean buffé- lounaan ja iltaisin muuta syötävää ja ohjelmaakin. Tämän vieressä on muitakin suomalaisten suosimia paikkoja, joiden suomalaiskytkyistä en sen enempää tiedä.Myös Witi on lounasravintola, mutta aika-ajoin väkeä houkutellaan myös ruokateemailtoihin  herkuttelemaan.  Iltaisin tarjolla olevan perusmenúnkin ruuat ovat todella maukkaita. Witi sijaitsee "junakadulla" juuri ennen kuin se nousee sillaksi joenuoman yli.


Witin läheisin kilpailija löytyy miltei seinän takaa. Thai-ravintola Vivian lähestyi aluksi suomalaisia lounaslistalla, jossa oli suomalainen ja thai vaihtoehto. Jälkimmäinen olikin silloin maukkain suomalaisravintolassa nauttimani lounasateria - mutta hintakilpailu oli ikävä kyllä vaikuttanut kielteisesti annoksen volyymiin. Naisväelle annos kuului kyllä hyvinkin riittäneen. 
Nyt (7.3.2013) Vivian on kattanut lounasbuffén, jossa on liha-, kala- ja kasvisruoat hyvin kohtuhintaan. Siitä mieskin saa vatsansa täyteen. Ravintola on myös golf-kerhon pesä.

Valtakaduilta syrjässä Santa Isabel ja Santa Ana katujen kulmassa on suomalaisomisteinen kasvisravintola Vegetalia. Täälläkin tarjotaan lounas buffé. Se on selvästi hintavampi kuin muiden suomalaisravintoloiden, mutta niin laadussa kuin määrässä saa rahoilleen kunnon katteen. Illalla on tarjolla ála Carté lista, jota en ole kokeillut.Vain pari korttelia länteen samalla kadulla kuin Vegetalia on Santa Anan ja Acapulcon kulmassa ravintola, Casa Azul Slow Bar, joka ensi kertaa ohi kulkiessa vaikutti ruotsalaispaikalta, mutta ykskaks siitä olikin tullut varsin suomalainen. Lisäksi se tarjosi nyt jotain ihmeellistä makrobioottista, ekologista bufféta arkisin. Kävin sen testaamassa 23.1.2013 ja havaitsin laadukkaaksi, kansainväliseksi kasvisravintolaksi.

 Omistajia on kaksi, ruotsalainen ja espanjalainen, pääkokki intilainen opetuskokki, ja henkilökuntaan kuuluu ainakin yksi suomalainen, mikä näkyy nyt ulospäin suomenkielisinä houkutteina. 


Makrobilogisuus tarkoittaa tässä sitä, että lajikkeet on valittu harkitusti ravitsemusta tasapainottaen. Ensiksi syödään miso- keitto, joka pitää ruuansulatuksen kunnossa, kertoi pääkokki minulle. Tällaisia ravintoloita on koko Espanjassa vain muutama suurkaupungeissa, ja sitten tämä Fuengirolassa, kertoi paikan ruotsalaisomistaja. Buffé maksaa hiukan enemmän kuin Vegetalian. Arkisin vaihtoehtona edullinen ja maukas lohikeitto, mutta ei sillä nälkä lähde, ei todellakaan.


Fuengirolan uusi suomalaispaikka on pitkällä "vanhan" Fugen puolella "junakadulla" sijaitseva Chico´s. Tämäkin on hiukan monikultttuurinen sillä omistaja on itse asiassa marokkolainen. Hän on asunut pitkään Suomessa, ja haluaa olla suomalainen suomalaisten joukossa. Pizzapainotteinen ulkoasu piti minut sieltä pitkään poissa, mutta nyt (6.2.2013) olen paikan testannut. Varsin suppea ruokalista oli pettymys. Luulen, että paikasta tulisi kiinnostavampi, jos ruokalistalle ilmaantusi jotain selkeästi marokkolaista syötävää. Kuulemma osa annoksista on meksikolaisia (!), minkä meni minulta ohi havaintokyvyn.


Yano´s on sen sijaan vanha ja vakiintunut suomalaispaikka "junakadulta" seuraavalla kadulla jokseenkin vastapäätä Wittiä ja Viviania. Yano´sissa lauletaan mm. karaokea, mikä myös pitää minut poissa paikasta.
Karaokea veivataan monessa muussakin suomalaispaikassa, mm. Kardemumman viereisessä Jupiter Barissa "bussikadun" itäpäässä.

Samaan sarjaan kuuluu Cosmos samalla kadulla kuin hotelli Pyr. Sitä pyörittävät entinen radio- ja tv-toimittaja yhdessä kumppaninsa kanssa.


Tv-urheilu taas kuuluu mm. Centro Finlandian Dos Leones 2:n ja huvivenesatama-alueella olevan Uuden Reflan ohjelmistoon - mikä pitää minut poissa niistä. Reflasssa raikaa myös karaoke. Uusi Refla järjestää myös ottelumatkoja jalkapallojoukkueen Malaga C.F. kotiotteluihin (linkki jutun lopussa).Tämä (alla) "bussikadun" keskipaikkeilla Los Bolichesissa sijaitseva ravintola El Patio puolestaan on aivan aidosti suomalais-espanjalainen.  Omistajan isä on espanjalainen ja äiti suomalainen, ja puhe luistaa molemmilla kielillä. Tämä on arkisin iltaravintola ja viikonloppuisin perheravintola. Ravintolalla on sisäänkäynti myös "ruokakadun" Calle Francisco Canon puolella.Paikan cafe solo on lähes espresson veroinen, josta mm. kanarialaiset ja muutamat muutkin ravintoloitsijat saisivat tulla ottamaan oppia. Hyvältä vaikuttavan ruuan lisäksi täällä tarjoillaan aika ajoin myös espanjalaista ohjelmaa. 


Tässä on nyt varsin epätäydellinen valikoima silmiini osuneista suomalaisyrityksistä ja ravintoloista. Lehti-ilmoituksista niitä löytää runsain mitoin lisää, myös sellaisia ravintoloita, joissa on iltaisin karaoken lisäksi oikeaa musiikkia.

Fuengirola poikkeaa vertailukohteestani Gran Kanariasta olennaisesti siinä, että täällä on edellä mainittujen yritysten ja palvelujen lisäksi runsain määrin monia muitakin niin suomalaisia kuin espanjalaisia tai muita rannikon asukkaita palvelevia suomalaisten yrityksiä. Ennenkaikkea erilaisia palvelualojen toimijoita. Tämä johtuu siitä, että moni on muuttanut tänne asumaan pysyvästi.Täällä on myös värikäs suomalaisten lehtien kirjo, viikottain ja netissä ilmestyvä Fuengirola.fi, joka toinen viikko tulee jakoon SE, suomalainen Espanjassa ja kerran kuussa Espanjan Sanomat. Sen lisäksi on tilattava Olé. Eetterissä raikaa Radio Finland jaksoluvulla 102,6 Mhz. Niiden pääpaino on luonnollisesti rannikon suomalaisten asioissa. Niillä on myös kaikilla jonkin verran Espanjan asioita kartoittavaa uutistarjontaa, mutta juuri sen osalta ne luvalla sanoen laiminlyövät raskaasti velvollisuutensa. Näitä lehtiä ja radiota seuraamalla ei saa kyllä juuri minkäänlaista kuvaa siitä mitä tässä maassa todella tapahtuu. Se on niille häpeäksi. 

Linkkilista jutuissa esiintyvien yritysten koti- ja fb-sivuille:

http://www.centrofinlandia.fi
http://www.laleona.net
http://www.ewalds.eu
https://www.facebook.com/pages/Casa-Nordica/231558446917106
https://www.facebook.com/pages/Ramin-Rieska/218700921528281
https://www.facebook.com/LeenanLeipa
http://www.freewebs.com/hyvanolonkeskusharmonia-com/
http://www.medi-vital.com
http://www.hemingwaybookshop.com
http://www.thelmanpullapuoti.fi/fuengirola/
http://www.barwiti.com
http://www.finlandgolf.fi/es/
http://restaurantevegetalia.com/fi
http://uusirefla.com
www.malagafanit.com


8 kommenttia:

 1. Anteeksi nyt mutta miksi ihmeessä kaiken pitäisi olla niin suomalaista? Eikö silloin olisi sama jäädä Suomeen sitten? En ymmärrä.

  VastaaPoista
 2. Noinkin sen voi nähdä. Itse asioin yhtä paljon paikallisten kuin suomalaisten kaupoissa. Niiden suosijoita näkyy olevan runsaasti - muuten ne menisivät oikopäätä nurin. Paikallisten kaupoista ei saa terveelliseksi tiedettyä mustikkaa tai arvostamanaani ruotsalaista kahvia, jota saa vain yhdestä pohjoismaisia tuotteita myyvästä kaupasta. Minusta tämä on hienoa. Mutta on myös hienoa nauttia paikallisten herkuista. Molempi parempi. Eikö? Tulevan talven vietän taas Gran Kanarialla, missä lämpö saa korvata kaupallisen tarjonnan puutteet - suomalaiskaupoista ei ole siellä tietoakaan.

  VastaaPoista
 3. Kiva ja hyödyllinen blogi. Olen harkinnut aurinkorannikolle tuloa jo vuosia ja pian alkaisi varmaan olla ajankohtaista meidän perheelle.Kirjoittele lisää! Minä ainakin luen... :)

  VastaaPoista
 4. Kiva, että tästä on iloa. Tosin vietän taas talviani Gran Kanarian lämmössä, joten päivitykset ovat lukijoiden kommenttien varassa.
  Minnun tietoni ovat talven 2012-13 ajalta.

  VastaaPoista
 5. Tosi hyvä ja kattava blogi,kiitos.

  VastaaPoista
 6. Bar Yano`s on täysin karaokevapaata aluetta.Live musiikkia on kyllä tarjolla, myös kesähelteillä, mutta karaokea EI OLE eikä TULE KOSKAAN tähän rannikon asukkien yhteiseen olohuoneeseen. Terveisin Yano`s

  VastaaPoista
 7. Blogiasi on kiva lukea. Siinä on todella paljon hyödyllistä tietoa ja paljon kuvia. Olet nähnyt vaivaa. Kiitos =)

  VastaaPoista

Tiedätkö lisää? Kerro kommentissa! (Tarkistan kaikki kommentit ennen julkaisua - muista laitaa nimesi mukaan, halutessa voit käyttää nimimerkkiä, mutta julkaisuvastuullisena haluan myös tietää oikean nimesi.)