lauantai 5. tammikuuta 2013


Tästä alkaa oikea Espanjan joulu


Loppiainen on espanjalaisille joulun suurin juhlapäivä. Lapsille se tietää varsinaista lahjojen jakoa. Juhla alkaa sillä, että kolme itäisen maan kuningasta, tai tietäjää kuten Suomessa sanotaan, tulevat tuomaan lahjojaan suuressa paraatissa. Kuten vastasyntyneelle Raamatussakin tuodaan. Fuengirolassa paraati pidettiin lauantaina 5.1.2013. Tässä kuvajutussa käydään lopuksi myös siellä minne tietäjät ovat Raamatun kertomuksen mukaan matkalla.

Malagassa paraati johti tragediaan, jossa kuusivuotis poika kuoli, ja kaupunkiin julistettiin kahden päivän suruaika.

Kolmen kuninkaan paraati alkoi muodustua Los Bolichesin bussikadun, Avenida Los Bolichesin itäpäähän kauppahallin risteykseen jo tunti pari ennen paraatin alkua. Nämä kolme kuningasta, tai tietäjää ovat Melchior, Kaspar ja Balthasar, eli  Los Reyes Magos. Kuninkaiden lisäksi pääosasssa olivat lapset, jotka monin tavoin koristelluissa vaunuissaan valmistautuivat siihen, jota kadun varrella toiset lapset olivat odottamassa.


Myös Jesus- lapsi oli mukana saattueessa.


Muut vaunujen hahmot olivat enimmäkseen satukirjoista tuttuja. Vaunuissa mukana olevat lapset olivat pukeutunet saman teeman mukaan.
Ja lopulta kuninkaatkin tulivat mukaan, mutta eivät he suinkaan päässeet heti omaan vaunuunsa istumaan.
Matkan varrella heitä kuvattiin ryhmässä ja erikseen ja eri osallistujien kanssa. 


Eikä heillä tuntunut olevan kiirettä minnekään toistuvista kuvauspyynnöistä huolimatta.
Valmistautuminen oli pitkä prosessi. Toiset osasivat käyttää odotusajan hyväkseen.Monen sadan metrin mittaisen paraatikaravaanin järjestelykustannuksista vastasivat kaupalliset sponsorit ja vapaaehtoiset työntekijät.


No, niin tässä on sitten sitä mitä matkan varrella etenkin lapset odottavat. Valmiina pussissa.


Niin, Espanjan poliisihan on tunnettu lahjomattomuudestaan...


Tässä ladataan arsenaalia yhden päähenkilön, Muriaanien  eli Maurien kuninkaan säiliöön käyttöä varten.


Tiernapojat- laulunäytelmässä tosiaan kerrotaan Muriaanien kuninkaasta, mihin muotoon sana mauri tai maori on Oulun poikien suussa muokkaantunut. (Kiitos Veli...)


Kolmen kuninkaan paraatissa tällä mustaihoisella kuninkaalla on kunniapaikka viimeisenä ja odotetuimpana kuninkaana.


Paraatin laskettiin kestävän kaikkiaan viisi tuntia, kun se kiertelee koko Fuengirolan nauhakaupungin läpi ja takaisin.  Niinpä oli syytä vähän tankata ennen matkan alkua.


Sitä minä ehdin hiukan ihmetelläkin, että miten pikku tarpeista tuon pitkän illan aikana selvitään, mutta tässä nyt on ainakin yksi luonteva ratkaisu. Julkista käymälä en ole vielä Fuengirolassa runsaan kuukauden aikana nähnytkään.


No niin, tästä se sitten alkaa poliisiauton ja torvisoittokunnan johdolla.


Ja täällä ollaan valmiina pussit avoinna.


Tässä ollaan jo itse asiassa, riemu on molemminpuolinen.Kaikkein pienimmätkin saavat tottakai osansa, omat vanhemmat sekä ympärillä olevat ventovieraat aikuiset auttavat pussin täyttämisessä.


Paraatin aikana jaettiin kaikkiaan 15 000 pussia karamellejä, kertoo lehti, mutta ei kerro miten isoista pusseista onkaan kyse...


Tässä pienen kiinalaispojan saalis päivän isoajosta. Isovelikin on ehtinyt kerätä itse oman osuutensa talteen.


Malagasta tulee illalla suruviesti: kuusivuotias poika jäi karamelleja hakiessaan paraatiin kuuluneen kuorma-auton alle ja menehtyi. Pormestari Fransinsco de la Torre julisti sunnuntain ja maanantain surupäiviksi kaupungissa, kertoo Expressen TT:n uutisella.Kun paraati on mennyt ohi onkin kunnantyöntekijäin vuoro tehdä osuutensa.
Malagassa ennen joulua

Kolme pyhää kuningasta, tai viisaat tietäjät niin kuin heidät on suomeksi Raamatussa määritelty, ovat luonnollisesti matkalla seimen ääreen Betlehemiin. Tämä aihepiiri kiehtookin espanjalaisia todella suuresti. Kuten aiemmin joulun vietton liittyvässä jutussa kerroin seiminäkymien ja Betlehemin kaupunkien pienoismallien rakentaminen on monille suuri harrastus. Tämä näkyi mm. Malagan joulubasaarissa ja sen lähistöllä, josta nämä seuraavat kuvat ovat.Malagan joulubasaari on varsin kirjava kokemus sillä siellä on runsaasti ihan silkkaa  markkinarihkamaa. Mutta kun tuon useita satoja metriä pitkän kojukujan vaeltaa läpi niin alkaa tulla eteen myös joulun aiheita.


Jouluaiheisten kojujen valikoimissa on hyvin runsaasti aineistoa niin pienille kuin suurille jouluseimiperinteen harrastajille, jotka tarvitsevat taivaallista ja vähän muutakin sotaväkeä kuin myös ruhtinaita, pyhiä miehiä ja tavallista kansaa rakennelmiensa ihmishahmoiksi.

Kaupan on myös erilaisia valmiita seimiasetelmia, joita voi ostaa vaikkapa kotiin joulua juhlistamaan.
Mutta sitten oli myös kuvatuksia, joilla tuskin on joulun kanssa tekemistä. Ilmeisesti espanjalaiseen perinteeseen kuuluu myös muiden pienosmalliaiheiden toteuttamien kuin vain jouluun liittyviä.
Kaupungintalon jouluseimi


Malagan kaupungintalon edessä oli pitkälle ulos ovesta ulottuva jono, johon oli mentävä joukon jatkoksi, jotta saisi nähdä mitä nyt jonotetaan. Ja arvaus osui oikeaan.


Täällä oli kokoknaisen huoneen täyttävä Betlehemin joulutapahtumia kuvaava pienoismallirakennelma. Näitä rakentavat asiaan vihkiytyneet yhdistykset käyttäen työhönsä tuhansia työtunteja.


Leimaavaa näille rakennelmille on paitsi pikkutarkka mallinnus myös taitavasti joulun tunnelmaa luova valaistus - joka puolestaan tuottaa harmaita hiuksia koko hienouden kuvaajalle - valoisien ja valisemattomien kohteiden saaminen kunnolla samassasa kuvassa näkyviin on hiukan haasteellista (näinhän tämä termi nykysuomeksi menee).Suuren rakennelman pääkohta on luonnollisesti itse seimikohtaus, jonne väki tulee katsomaan ja kumartamaan vasta syntynyttä kuningasta.


Näitä suuria Betlehem- ja seimikuvaelmia on niin Malagassa kuin muissa kaupungeissa ainakin täällä Andaluciassa monissa kirkoissa, kunnallisissa tiloissa, kauppakeskuksissa ja muissa julkisissa paikoissa. Useita joka kaupungissa. Kaikki toinen toistaan näyttävämpiä.


Malagan kaupungintalon kuvaelman loppukohtaus on joulutarinan päätös; Jeesuslapsen ja Pyhän Perheen pako Egyptiin.


Ulkona kaupungilla loistavat joulun valot vielä vähän aikaa, kunnes ne joulun pääyttyä Loppiaisena sammutetaan. Tämä upea valotorni on Malagasta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö lisää? Kerro kommentissa! (Tarkistan kaikki kommentit ennen julkaisua - muista laitaa nimesi mukaan, halutessa voit käyttää nimimerkkiä, mutta julkaisuvastuullisena haluan myös tietää oikean nimesi.)