sunnuntai 23. joulukuuta 2012


Feliz Navidad - Hyvää Joulua!Joulun lähestymisen tietää Espanjassa siitä, että talojen seinille alkaa ilmestyä parrakkaita punanuttuja, jotka tarmokkaasti kiipeävät kohti ikkunoita ja parvekkeita. Tässä kuvajutussa on runsaasti erilaisia espanjalaisten joulukuvaelma-asetelmia ja kuvatuksia. Kuvasarjan lopussa suomalaisten perinteeksi kasvanut jouluaaton kynttilähartaus Fuengirolan Los Bolichesissa, Plaza San Rafaelilla.
Yksityistaloihin milloin mitäkin reittiä kiipeilevät punanutut ovat mielestäni hauskin ja ainakin minun silmissäni espanjalaisille omaleimaisin joulua ennakoiva koriste. Niitä alkaa ilmaantua sinne jos tänne yksityisten asuntojen tuntumaan. Herra kulkee nimellä Papa Noel, eli joulupukki, jolla on myös assistentteja, tonttuja. Espanjalaisen perimän mukaan hän ilmaantuu koteihin jouluaaton ja joulupäivän välisenä yönä. Mukanaan hän tuo esimakua joululahjoista sillä espanjalaisten varsinainen joulu lahjoineen vietetään vasta loppiaisena, kun itämään kolme tietäjää, tai kolme kuningasta, tuovat lapsille lahjat.Tällaiset madonnaliinat ovat myös varsin yleisiä joulun koristeita etenkin yksityisasuntojen ulkopuolella.


Papa Noeleja ja vähän muitakin kiipelijöitä on moneen lähtöön ja monen kokoisena. Sen sijaan kiipeilevä joululegendan kuningas ei taida kuulua joukkoon, sillä sitä myytiin Los Pacosin Finlandia- kadun aasialaisbasaarissa alehintaan jo joulun alla, kun muut kiipeilijät olivat jo tehneet kauppansa.Tämä Papa Noel kuuluu sarjansa tyylikkäimpiin, katsopa naamataulua. Yleensä kasvoja ei näytetä, koska ei ole oikein mitä näyttääkään, mutta tässäpä on.Tämä porukka taas on varmaankin sitten Papa Noelin assistentteja, kokoluokkaa n. 20 cm. per ukko.Hauskoja ovat myös erilaiset ovikoristeet, joita joulun alla ilmestyy. Tämä on Los Pacosista omakotitalon ovelta.Nämä kaksi (yllä ja alla) puolestaan ovat kerrostalossa naapureitteni ovissa. Feliz Navidad on suomeksi siis Hyvää Joulua. Kiitos naapurit!
Taide- ja raamimyymälän ikkunassa oli varsin hauska ja taidokkaasti muotoiltu joulu-ukko, Papa Noel, joka oli laskeutumassa kohteeseensa laskuvarjolla. Lasin heijastumat vähän häiritsevät tätä otosta.Ja vielä miltei täyskokoinen joulu-ukko, joka seisoo rantakadulla hollantilaisen ravintolan ovella (suomalaisen naapurissa). Enpä tiedä millä nimellä sitä oikein kutsutaan, mutta tutunnäköinen hän on.

Jouluseimet, perinteiset ja uudet
Ylläoleva pienoisasetelma on Los Pacosin Suomi Platzan apteekin ikkunassa. Tämä edustaa perinteistä jouluseimikuvaelmaa. Näillä on pitkät perinteet, ja niiden rakentamisestahan pidetään oikien kilpailuja alan innokkaiden harrastajien kesken. Mm. Torremolinoksen kunta palkitsee tällaisen kilpailun voittajan  rahapalkinnolla. Lisäksi kaupungintalon ala-aulaan rakennetaan joka vuosi todella suuri kunnan virallinen Betlehemin kylä, Belén Municipal. Rakennustyöstä vastaa yhdistys nimeltä Aociación de Belenistas de Torremolinos, eli Betlehemin kylän rakentajien yhdistys. Näitä suuria töitä en ole vielä ehtinyt kuvata, kun en ole osunut kohdalle, mutta eletään toivossa. Alla oleva saattaa kuulua juuri tällaisten kilpailutöiden siihen joukkoon.Tämän joulukylämaiseman kuvasin erään erikoismyymälän ikkunasta "junakadun", Avenida da Jesus Cautivon, varrelta. Tässä  Betlehemin kylästä on vain osa koko näkymästä, ja sekin on syytä klikata isoksi, jos haluaa saada jonkinlaisen käsityksen sen moninaisuudesta. Samalla keinolla muistakin kuvista saa paremman näkymän.
Tämä edustanee kauapallista joulua, joskin vaatimattomassa muodossa. Fuengirolan rantakadun, Paseo Maritimo Ray de Espanan, edessä olevalle hiekalle useat hiekkataiteilijat tai itsensä sellaiseksi uskovat rakentavat vuoden varrella vaihtuvia kuvia, joilla keräävät rahaa ohikulkijoilta. Joulun alla hiekalle ilmetyvät luonnollisesti jouluaiheet. Tämä on brittiläisen aika osaavan taiteilijan teos.Los Pacosin espanjalaisten koulujen koristeeksi ilmaantui aivan joulun alla tällaiset ohuesta pensasjuuresta taivutetut seimikuvaelmat.


Illalla niihin syttyy pienten lamppujen valot.
 Samalla menetelmällä tehtyjä löytyi myös kaupungilta.


Jouluseimiasetelman löytää myös vaikkapa ravintolan baaritisikin koristeena. Tämä on suomalaisavintola Wittin jouluseimi.


Arvotavaraliikkeen tiloissa oli arvoisensa joluasetelmat, joulukuusi ja kolme tietäjää. Alla siitä yksityiskohta.

Espanjan jouluperinteitä tämäkin: joululahjatoiveita ei lähetetä Korvantunturille vaan niille, jotka ne täällä tuovat eli itämaan tietäjille. Fuengirolan kunta ja Biopark pystyttävät perustuslain aukiolle, Plaza de la Constitucion,  teltan jonne kaikki 3-6-vuotiaat voivat käydä jättämässä toivekirjeensä itämaan tietäjälle.
Tuhdit vartijat huolehtivat siitä ettei kuka tahansa telttaan pääse. 

Tietäjä ottaa aivan kuin pukkikin kirjeen tuojat hyvin vastaan, ja ottaa vielä vierelleen kuvattavaksi. Daniel katsoi parhaaksi pitää isää kädestä kun Johannes istui tietäjän viereen. Ja runsaasti toivepostia näkyy myös kertyneen.                                           Kunnan jouluvalotFuengirolan kunnan virallinen joulukuusi (arvaukseni) on rakennettu erivärisistä valoketjuista. Kuva ei anna ihan oikeutta sillä punaiset renkaat ovat jostain syystä jääneet kuvassa vähän heikoiksi. Tämä valotorni seisoo Pyhän Rafaelin aukiolla, Platza San Rafael, missä myös suomalaiset kokoontuivat jouluaattona kuulemaan jouluevankeliumin ja toivottamaan toisilleen hyvää joulua. Siitä kuvia alempana.
Yllä ja alla "bussikadun" , Avenida de los Bolichesin, jouluvaloja. Fuengirolan jouluvalot on aiemmin sytytey 1.12., mutta tänä vuonna poikkeuksellisesti vasta 5.12. säästösyistä. Sähkö on täällä kallista. Lisäksi valoihin on käytetty mm. ledvaloja kulujen säästämiseksi. Mutta kyllä koreudessa riittää silti.

Tämä yllä ja kaksi alla olevaa valokoristetta ovat "junakadulta" Avenida Jesus Cautivo. Kullekin valokadulle näytti olevan omanlaisensa rakennelmat.
Los Pacosiin johtavan Avenida de Finlandian alkuosassa valokoristeet olivat saaneet pyrstötähden muodon.

Ja tässä lisää Avenida de Finlandian jouluvaloja Plaza Suomen kohdalla. Valoja riittää kadun haarautumiskohtaan asti.


Joulukynttilät Plaza San Rafaelilla


Perinteeksi tulleeseen tapaan suuri joukko suomalaisia kokoontui aattoiltana klo 21 Pyhän Rafaelin aukiolle, valokuusen äärelle.Aurinkoranikon suomalaisen seurakunnan pappi Kaisa Salo luki jouluevankeliumin otteina ja lomaan laulettiin mm. "Maa on niin kaunis".


Tilaisuuden lopuksi toivotettiin yhteisesti ja lähellä olleiden kesken "Hyvää Joulua".


1 kommentti:

  1. Siellä Rafaelin aukiolla mekin aattona olimme. Mukava tunnelmallinen hetki.

    VastaaPoista

Tiedätkö lisää? Kerro kommentissa! (Tarkistan kaikki kommentit ennen julkaisua - muista laitaa nimesi mukaan, halutessa voit käyttää nimimerkkiä, mutta julkaisuvastuullisena haluan myös tietää oikean nimesi.)