torstai 6. joulukuuta 2012

Suomi 95 Fuengirolassa


Suomen 95. itsenäisyyspäivää vietettiin perinteisin menoin Fuengirolassa. Juhla alkoi aamuyhdeksältä suomalaisten asuttamassa Girasol- korttelissa Los Pacosissa, jossa nostettiin salkoon Suomen, Espanjan ja Andalucian liput.  6.12. on myös Esanjan perustuslain päivä. Itsenäisyyden juhlapäivä jatkui jumapalveluksella Fuengirolan rauhapalatsissa, Palacio de la Pazissa. Siellä pidettiin myös päivän pääjuhla. 


Los Pacosin Girasolin lipunnosto on perinne jo usean vuoden takaa. Paikka on juhlaan todella oivallinen, kauniin valkoinen kortteli, jossa asuu suomalaisia, ja jossa on mm. Suomi-seura Suomelan toimitilat sekä Tampereen Urheiluhierojaopiston Fuengirolan osasto. Korttelin keskeinen paikka on uima-allas, jonka vieressä on kolme lipputankoa.
Girasolin asukkailla on aitiopaikat lipunnoston seuraamiseen.Juhlan musiikista vastasi mieskuoro Örisevät. Lipunnostossa kuultiin Aatos Pennasen säveltämä Girasol- fanfaari. Kuoro lauloi Jukka Kuoppamäen "Juuret Suomessa", ja yhteislauluna kuultiin virsi "Sun kätes Herra voimakkaan" sekä "Maamme". Kuoroa johti Jyrki Hariskoski. Hän kertoi, että kuoron toiminnan aloitti Erkki Karjalainen. Kuoron nimi oli alkujaan Örisevät äijät, ja nimi syntyi vastapainoksi naiskuoro Heliseville. Kuoron toiminnasta lisää sen Facebook-sivulla.

Lipunnoston juhlapuheen piti emeritusprofessori Leena Kaukinen.Juhla jatkui Fuengirolan keskustassa rauhanpalatsissa, Palacio de la Pazissa. Ensin oli juhlajumalanpalvelus klo 12.30 ja pääjuhla klo 14.00, jossa esiintyi mm. Aikamiehet- kuoro.

Tilaisuudessa kuultiin sekä Espanjan että Suomen kansallislaulut Ulkoministeriön protokollaosaston suosituksen mukaisesti.


Valtava juhlasali oli lähes viimeistä sijaa myöten täynnä juhlakansaa.Tervehdyspuheen piti Kulttuuriyhdistys Kalevan puheenjohtaja Hannu Vuori. Itsnäisyyspäivän juhlien taustavoimana on perinteisesti Aurinkorannikon suomalaisyhteisöjen Neuvottelukunta, järjestelyvuorossa oli tällä kertaa Kaleva.


Juhlapuheen piti professori Martti Pärssinen, inkatutkija ja Suomen Madridin kulttuuri-instituutin entinen johtaja. Hänen puheensa teemana oli oman itsensä löytäminen moninaisen heimotaustan ja asuinvaiheidensa kirjosta, joka itse kunkin erilaisuudesta huolimatta kuitenkin tiivistyy yhteistekijään: olemme suomalaisia.


Kansallispukuinen Ulla Turtola juonsi pääjuhlan.


Juhlan aikana toiset saivat odottaa vuoroaan.Aurinkorannikon suomalaisen koulun peruskoulun ja lukion oppilaat antoivat oivan näytön musiikillisesta osaamisestaan.


Itsenäisyyspäivän juhla pidettiin täällä, Fuengirolan rauhanpalatsissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö lisää? Kerro kommentissa! (Tarkistan kaikki kommentit ennen julkaisua - muista laitaa nimesi mukaan, halutessa voit käyttää nimimerkkiä, mutta julkaisuvastuullisena haluan myös tietää oikean nimesi.)