sunnuntai 17. helmikuuta 2013


         Asunto Fuengirolasta - taitolajiHyvän talviasunnon löytäminen Fuengirolasta vaatii tietoa, taitoa ja tuuria. Luulin olevani alan osaaja, mutta uusiksi meni. Aurinkorannikon Fuengirolassa hyvän asunnon perusasia on lämpö. Tästä jutusta saat poimia yrityksen ja erehdyksen hedelmiä. Näin ehkä vältyt pahimmilta virheiltä.

Fuengirolan suomalaisten keskuudessa yksi yleisimmistä puheenaiheista koskee asunnon lämpöä - tai pikemminkin sen puutetta. Miksi - se selviää aivan kohta.Kun hain viime syksynä ensimmäistä talviasuntoani Fuengirolasta lähtökohtani oli parempi kuin monen muun ensikertalaisen. Olin jo viettänyt neljä talvea Gran Kanarian etelärannikolla. Lisäksi olin lukenut aika paljon erilaisilta nettisivustoilta millaista asuminen täällä suomalaisten suosimalla Aurinkorannikolla on Kanariaan verrattuna. Tiesin siis asunnon hankinnan perusasiat.

Tiesin myös, että täällä on viileämpää, ja että asunnossa tulee olla ainakin jonkinlainen lämmitysjärjestelmä. Mutta en tiennyt miten se viileys käytännössä iskee. Ja se tuotti yllätyksen, josta en ole vieläkään oikein toipunut. En vaikka olen nyt helmikuun puolivälissä asunut täällä kahdessa eri asunnossa reilut kaksi ja puoli kuukautta marraskuun 24. päivästä alkaen.                 Betonivalettu harmaa joen uoma on on normaalisti lähes kuiva, mutta kovan 
                 sateen jälkeen vettä tulvillaan,
                     


Pahimmat säät olivat muuten juuri pari viikkoa ennen tänne tuloani. Silloin satoi kuin saavista kaataen päivätolkulla, ja vilu ja kosteus oli tuttu vieras - kertoo täällä silloin asunut tuttava.  Tuo "kuin saavista kaatamalla" ei ole myöskään samalla tavalla kuvaannollinen ilmaisu kuin koti-Suomessa, vaan varsin todenmukainen kuvaus siitä mitä tapahtuu. Vettä voi tulla jumalattomasti lyhyen ajan sisällä. Sitä voi tulla vaikka vuorokauden tai pari yhtä mittaa. Mutta ei nyt sen tään aina.
     .

Mm. Aurinkorannikon suomalainen koulu joudutiin syksyllä sulkemaan pariksi päiväksi vesivaurioiden vuoksi - eikä se ollut sen sateen likikään pahin vahinko. Onneksi saderyöppy taisi silloin osua viikonvaihteeseen.  


Välimeren rantamaisemissa Aurinkorannikko mukaanlukien
( ja sama koskee kyllä Kanariaakin ) ihanaa hiekkarantamaisemaa reunustaa vuorijono. Myrskysateen sattuessa se tietää  sitä, että vesi tulee vuorilta alas vuolaana virtana tavalla, jota tasamaa-Suomessa on vaikea kuvitella. Lyhyessä ajassa muuten kuivat joenuomat täyttyvät hyrskyäväksi virraksi. Jos joenuoma ei veden määrälle riitä se syöksyy sinne missä aita on matalin - teille, pihoille, puutarhoihin jne. Ja vie kaiken irtonaisen mukanaan.Onneksi täällä sataa erittäin harvoin. Täällä oloni alkuaikana ei oikeastaan kertaakaan - paitsi ihan pikkusen parina päivänä. Tilanne kyllä muuttui myöhemmin, mutta todella rankkasateilta tänä talvena vältyttiin.

Varjossa on aina koleaa

Kun istut aurinkoisessa rantaravintolassa, tai asuntosi parvekkeella, tai kävelet ihan vain kadulla auringon paisteessa voi täällä talvellakin olla aivan yhtä lämmintä ja mukavaa kuin Kanarialla tai Suomen kesässä. Mutta jos auringon eteen purjehtii pilvi, tai aurinko siirtyy paistamaan nurkan taa on kylmä heti kimpussasi. Toisin kun Suomen leudossa kesässä - tai Kanarialla - joudut kiskomaan lämmintä niskaasi heti - tai sitten olet aika fakiiri.Jos on huono tuuri, ja olet unohtanut/jättänyt lämpimän pusakkasi kotiin ja kotiin tulo viivästyy - voit olla seuraavana päivänä flunssassa, kun vilu on iskenyt säälittä kimppuusi. 

Juuri tämä nopea vaihdos ihanasta aurinkolämmöstä varjokoleaan on seikka, joka ainakin minua vaivaa eniten täällä muuten niin mukavassa Fuengirolassa. Pitkälle päiväreissulle joutuu aina ottamaan varavaatteet mukaan, jos ei halua ottaa riskiä vilusta tai peräti vilustumisesta.

Valitse asuntosi auringon mukaan

Edellä kerrottu koskee mitä olennaisimmin myös asumista. Etelän ja lännen suuntaan avautuva aurinkoinen asunto on lämmin aivan eri tavalla kuin muihin ilmansuuntiin avautuva. Vaikka poikkeuksiakin on. Juuri tässä itse kompastuin.

Ensimmäinen asuntoni oli suomalaisten suosimassa Los Pacosissa ja netti-ilmoituksen perusteella kaikki näytti hyvältä. Parveke oli länteen. Aurinko paistoi siihen aivan optimaalisesti klo 12-18:n välisen ajan lähes auringonlaskuun asti. 
Mutta parvekkeen etuseinä oli paksu betonimuuri, jonka keskellä oli vielä leveä pilari. Ne yhdessä ja parvekkeen lippa ja ajoittain vastapäisen talon seinä pitivät huolen siitä, että parvekkeelta oli vaikea löytää paikkaa, jossa aurinko olisi riittänyt lämmittämään koko kroppaa, kun siellä istuin. Aina tuppasi olemaan jokin osa varjossa. No, en siellä juurikaan istunut, joten ei se mitään. Mutta hankalampaa oli, että auringon säteistä ei riittänyt asuntoon sisään juuri lainkaan lämmittävää säteilyä. Muutenkin asunto oli jotenkin hämärän sorttinen. Eli se siitä iltapäiväauringosta.

Kaiken tämän tajusin vasta asuttuani siinä jonkin aikaa. 

Aurinko lämmittää 

Nykyisen asuntoni valitsin sitten kokemuksesta viisastuneena. Parveke on avoin, sen lasiovet ovat miltei seinän korkuiset, ja asunto antaa länteen, merelle. Tänne aurinko paistaa klo 9:n ja 16:n välisen ajan, voisi paistaa jo hiukan aikaisemminkin, mutta auringonnousu jää naapuritalon taa. 


              Uusi asuntoni Ronda 1:n 7.krr, taempi rakennus, kuva otettu 
                    klo 16:n aikaan

 Hiukan kadehtien katsonkin naapuritaloja, jotka antavat länteen (samoin kuin oman taloni lännen puoleiset asunnot). Niillä riittää aurinkoa puolesta päivästä auringonlaskuun asti. Jos asun tässä asunnossa ensi talvenkin täytyy yrittää suunnitella menemisensä iltapäivän loppuosaan, jotta saa auringosta täyden ilon.

Mutta omakin asuntoni hyötyy paitsi upeasta merimaisemasta myös auringosta. Lämmityslaitetta jouduin aluksi käyttämään vain muutamana aamuna ja iltana - enkä koskaan päiväaikaan edes pilvisinä päivinä. Myöhemmin - maaliskussa, kun Suomessakin oli kovat pakkaset - kylmä iski myös Fuengirolaan. Lämmitystä oli pidettävä päällä usein ja pitkään. Tästä kohta tarkemmin.Normaalirutiineihin kuuluu, että viimeistään auringon laskettua vedän jalkaani paksut villasukat ja villasäärystimet, ja vaihdan jalkaani lämpimät housut. Samoin fleece-liivit kuuluvat ilta- ja aamuasuun - kunnes auringon lämpö alkaa taas vaikuttaa. Illalla pidän monesti myös villapaitaa. 

Kellä on vetää ikkunan eteen heti auringin laskettua metalliset tai muoviset kaihtimet - ne ovat tukevammat kuin Pohjolassa tutut sälekaihtimet. Näin pidetään sisälle sinne päivän mittaa kertynyt lämpö - kylmät pihalla. Minun asunnossani sellaisia ei ole.

Lämmityslaitteista

Lämmityslaitteella tilannetta voi toki korjata. Mutta on syytä huomata, että täällä sähkön hinta on paljon korkeampi kuin vaikkapa Suomessa. Se tulee monelle ikävänä yllätyksenä. Miksi - kerron kohta.

Pääsääntö on, ettei taloissa ole lainkaan lämmitystä - siten kuin se Suomessa ymmärretään. Los Pacosin asunnossani oli asunnonvälityksen nettiesitteen mukaan ilmastointi, jossain muualla näkee myös merkinnän A/C, air condition. Luulin, että ilmastointi tarkoittaa tässä ilmalämpöpumppua. Muutaman viikon elin uskossa, että asunnossa on ilmastointikeskuslämmitys, sillä olohuoneen katon rajassa oli ritilät, joista virtasi ilmaa. Talossa on uusien talojen tapaan aurinkopaneelit, jotka lämmittävät talon käyttöveden.

Sittemmin kävi ilmi, että kyse oli vain sisään tulevasta ilmanvaihdosta, jonka lämpötila oli aina sama. Ehkä sen ansiosta asunnossa oli kaiken aikaa ulkosäästä riippumatta 20° lämmintä. Mutta säästä riippuen ja aina iltaisin auringon laskettua koleus iski koipiini, ja jouduin hankkimaan villasukkien lisäksi säärenlämmittimet (leggings - naisväki tietää kyllä). Pilvisäällä asunto tuntui kylmältä, vaikka mittari sitä ei näyttänyt. Tunnun aiheutti ilmeisesti kosteus.


                      Legginsit, pässinpökkimät ja liian pieni sähkölämmitin


Yksi tuttavani asuu Fuengirolan itäreunassa, Los Bolichesissa (toinen suomalaisten suosima alue) pienessä kolmikerroksisessa kaupunkitalossa. Sen iso ranskalainen  ikkuna antaa etelään, mutta aurinkoa riittää alueen korkeampien talojen vuoksi 3-4 tuntia iltapäivästä. Jotain sekin. Lisäksi asunnossa on Suomessakin tuttu ilmalämpöpumppu. Se tosin potee jo jonkin verran ikärasitusta, kuten vanhemmissa asunnoissa yleensäkin.

Tuttavani on aikansa harjoiteltuaan oppinut käyttämään lämpöpumppua niin että se pörrää jokseenkin kaiken aikaa, mutta vähemmän kun tarve on vähäinen, ja enemmän kun tarve kasvaa - eli kun aurinko ei enää asuntoa lämmitä. Käyttö vaatiikin hiukan taitoa sillä jos lämpöpumppua ei käytä riittävästi kosteus nostaa tässä asunnossa esiin vihertyvää homeraitaa lavuaarin röörin suulle ja ikkunalaudalle.


           Pienkerrostalon ikkunasta saattaa kivuta sisään muutakin kuin Papa Noel

Olisiko tämä kosteushome näiden vanhojen pienkerrostalojen ongelma - en tiedä, en  ole itse moista kohdannut. (Jos joku tietää niin kerro kommenttiruudussa!) Lisäksi lämpöpumppu saattaa aiheuttaa hankalaa vetoa jos se on asennettu siten, että joutuu istumaan esimerkiksi pumpun alla. Sen sammuttaminen pidemmäksi aikaa taas viilentäisi kiviseinät, joiden lämmittäminen uudestaan aiheuttaisi entistä suuremman lämmön- ja sähköntarpeen. 

Toinen tuttavani asuu Fuengirolan puolella ( "vanhassa" Fuengirolassa). Naapuritalo peittää auringonpaisteen suurimman osan päivästä. Lämmityslaitteena on suoralämmittävä sähköpatteri. Hän kertoo käyttävänsä sitä lähinnä iltaisin makuuhuoneen lämmittämiseen puolisen tuntia ennen nukkumaanmenoa. Se riittää tässä asunnossa. Hänellä on ollut tuuria asunnon valinnassa.


                                          Asuntoni kevyt suoralämmittävä sähkölämmitin

Myös omassa asunnossani on kevyt, siirreltävä suoralämmittävä sähköpatteri. Asunnonvälittäjä toi sen käyttööni kun pari ensimmäistä vuorokautta täällä sattuivat olemaan varsin koleita. Sen jälkeen olen tarvitsin sitä alkuunsa vain muutaman kerran kiitos aurinkolämmön. Mutta myöhemmin (helmi-maaliskuun vaihteessa ja sen jälkeenkin) tuli pitkät, koleat pilvi- ja sadejaksot. Niinpä lämmitintä sai pitää päällä aamun ja illoin. Pienehkö makuuhuone lämpeni alta aikayksikön ennen nukkumaanmenoa, mutta iso olohuone kiviseinineen oli paljon hankalampi tapaus ja vaati jatkuvaa lämmitystä kun olin kotona.

Kylmän yön jälkeen asunnon lämpötila saattaa laskea 16°-18°:een, mutta lämpiää nopeasti päälle 20°:n kun aurinko alkaa paistaa. Pilvisäällä joko palelet tai lämmität. Kostea meri-ilma tekee olon viluiseksi ilman lämmitystä. 

Sähkö on kallista

Näiden eri sähköllä toimivien laitteiden käyttökustannukset voivat nousta huomattaviin summiin. Tavallista nimittäin on, että perusvuokran lisäksi vuokralainen joutuu maksamaan erikseen vesimaksun ( tavallisesti 7-10€/asukas) ja lisäksi sähköstä käytön määrän mukaan.

Ja tässä tulee se monia kohdannut yllätys. Sähkö on täällä paljon kalliimpaa kuin Suomessa.

Sähkölasku saattaa nousta 1-2 makuuhuoneen asunnoissa jopa yli sadan euron kuussa. Sähkölämmitin-tuttavani sähkölaskut ovat olleet 30€:n luokkaa kuussa. Lämpöpumppu- tuttavalla se taas on ollut 70€. Nykyisen asuntoni mitattua sähkölaskua sain odottaa, sillä ensimmäinen oli arviolasku. Laskut tulevat joka toinen kuukausi mitattuna ja korjattuna. Odotin sitä pienen pelon vallassa. Enkä syyttä. Kun se sitten maliskuun lopulla tuli kuukauden jakson mitatun kulutuksen sähkölaskun loppusumma oli 108,37€. Ja olin sen saavuttamiseksi hiukan nuukaillutkin.

Mutta edellisen - keskusilmastoidun asunnon - kuukauden sähkölasku oli reilut 20€. Kiitos aurinkopaneleille halvasta kuumasta vedestä. Siellä en käyttänyt sähkölämmitintä, koska se oli niin pieni ettei siitä ollut mitään iloa. Puin sen sijaan lämpimiä vaatteita tarpeen tullen.


      Uuden asuntoni pieni kylpyhuonelämmitin, jota käytin vain pari kertaa

Taloudellisesti edullisin asunnon lämmitysjärjestelmä (näin kerrotaan) on kaasulämmitys. Kaasulämmittimet ovat myös tehokkaita. Siihen liittyy kaksi pulmaa. Kaasulämmitys aiheuttaa kosteutta (näin kerrotaan, omakohtaista kokemusta minulla ei ole). Ja toiseksi vuokralainen joutuu (yleensä) itse huolehtimaan kaasupullojen vaihdosta. Asunnossani onkin kaasulämmitin, mutta sitä ei otettu käyttöön koska siitä puuttui kaasupullo, ja sellaisen hankinta olisi tullut parin kuukauden käyttöön turhan kalliiksi. Tarkkaa hintaa en kuitenkaan tiedä.


                     Asuntoni kaasulämmitin, joka ei ole nyt käytöässä

Oikein onnellisella on asunnossaan lattialämmitys, mutta näitä onnellisia on vielä harvassa, ja hekin taitavat olla asuntonsa pohjoismaisia omistajia, jotka ymmärtävät mitä tavlilämmin asunto voi olla. Espanjalaisten asuntojen peruskylmyys nimittäin johtuu siitä, että asunnoissa on pääsääntöisesti kivilattia, joka johtaa kylmää lämpimiin lattioihin tottuneiden pohjoismaalaisten koipiparkoihin. Siksi villasukat ja säärenlämmittimet ovat Aurinkorannikolla talvehtivan ehdoton matkavaruste!

Siunattu aurinko

Miten aurinko asuntoa lämmittää on siis ratkaiseva tekijä sille paljonko asuminen täällä todella maksaa. Asuntoilmoituksen maininta "näköala vuorille" tai "näköala pohjoiseen" tarkoittaa kahta asiaa: asunto on kylmä, ja lämmityskustannukset korkeat.

Aina ei hyvä sijaintikaan auta. Eräs tuttavani asuu isossa keskustan kerrostalossa, ja se antaa auringonlaskun länteen. Mutta asunnossa vetää, valittaa tuttava. Tuon tuttavani talossa asuu toinenkin suomalainen, pariskunta, joka puolestaan on asuntoonsa hyvin tyytyväinen. Ei minkäänlaista vetoa, että... otapa tuosta selvä. Mutta se onkin omistusasunto. Onkohan siihen laitettu kynnys?


Pohjoismaiseen rakennustapaan olennaisesti kuuluva kynnys taitaa olla espanjalaiselle rakennustekniikalle tuntematon käsite, ja siinä yksi syy asuntojen vetoisuuteen. Vetoisuuteen on ainakin jonkinlainen apukikka: pyyhe (tai muuta eristettä) ulko-oven alaraon tukkeeksi. Sellaista käytän itsekin ajoittain ihan varmuuden vuoksi. Vedon voimasta kertoo, että eräänä erityisen tuulisena aamuna kynnyspyyhkeeni oli vedon vuoksi lentänyt paikaltaan metrin verran sivuun. 

Tosin vedon eristämisessäkin sopii olla maltillinen - ettei tule kosteusongelmia! 

Asunnon haku

Fuengirolassa on yksityisiä asunnonvälitysliikkeitä pilvin pimein, täällä on ilmiselvästi vuokralaisen markkinat. Se näkyy myös siten, että näin talviaikaan suuri osa kaupungin asunnoista on illalla pimeinä - kun ei ole asukkaita. Pääsesonki on nimittäin kesällä, huippukausi on etelä- ja keski-europpalaisten tärkein lomakuukausi, elokuu. Niinpä vuokrat ovat halvimmillaan silloin kun me pohjoismaalaiset alamme kaivata pois loskasta ja pimeydestä auringonvaloon ja lämpimään. Kesällä asunto saattaa maksaa viikossa jopa saman verran kuin talvella kuukaudessa. 


                     Montakohan asuntoa tässä 17. krr naapuritalossa on vuokrattu?

Vuokrat siis eivät ole pohjoismaiseen tapaan kiinteitä, vaan pohjautuvat kysynnän ja tarjonnan lakiin. On tavallista, että kuukausivuokra on korkeampi jos vuokraa asunnon kuukaudeksi tai pariksi, ja halvempi jos sen vuokraa 3-4 kuukaudeksi. Vuokranantaja voi myös edellyttää 3-6 kk vähimmäisvuokra-aikaa. 

Asuntojen tarjontaa voi nykyään seurata helposti internetin avulla välittäjien kotisivuilta. Fuengirola.fi- lehden verkkoversiossa on nykyisin monta sivua välittäjien ilmoituksia ja niissä verkko-osoitteita, joista voi alkaa hakea itselleen sopivaa vaihtoehtoa. Myös Fuengirolassa jaetut suomenkieliset ja muutkin ilmoituslehdet pullistelevat välittäjien ja yksityisten asuntoilmoituksia.


         Suomenkielisiä ilmaislehtiä löytyy useimmista suomalaisia palvelevien yritysten ja yhdistysten ovilta. Fuengirola.fi ilmestyy torstaisin verkossa ja perjantaisin paperina.

Tosin niiden suhteen sopii olla tarkkana. Jos välittäjä ei tiedä sellaisia perustietoja kuin missä kerroksessa asunto on, mihin ilmansuuntaan se on,  koska talo on rakennettu tai edes paljasta sen vuokraa niin mielestäni välittäjä ei ole ainakaan vuokraajan asialla.

Google map asunnonhakijan apuväline

Asuntojen muissakin esittelytiedoissa ja etenkin kuvituksessa saattaa esiintyä melkoisia puutteita. Lisätietoja voi toki kysyä - mutta ei ole takeita, että välittäjät vaivautuvat vastaamaan. Toiset vastaavat heti, toiset eivät lainkaan. Varminta olisi tulla itse tänne parin viikon lomamatkalle etukäteen tutustumaan paikkoihin. Samalla voi poiketa välitystoimistoissa, joita todella riittää paljon enemmän kuin fuengirola.fi:n sivuilta löytyy, myös muita kuin suomalaisvälittäjien liikkeitä - jos on kielitaitoa niissä käydä. Jos mielenkiintoinen asunto on tyhjillään sen voi käydä katsastamassa. Jos välittäjältä ei saa kunnon vastauksia kysymyksiinsä on syytä harkita toisen välittäjän palveluja.
Itse arvostan sellaisia välittäjiä, jotka kertovat asunnon osoitteen tai sijainnin niin, että googlen karttaohjelman avulla voi käydä "katsomassa" millaisessa paikassa asunto on. Karttaohjelmassa on sekä kuvia, että video, jonka avulla voi "ajaa" katuja ylös ja alas, katsoa sivuille ja niin ylä- kuin alaviiston. Näin voi nähdä onko paikka vilkasliikenteinen,  peittääkö  naapuritalo näkymät, onko asunnon alakerrassa remuisa disco tai muita häiriötekijöitä, tai vaikuttaako se rauhalliselta jne. Jos osoitetta ei ole kannattaa se tarkistaa välittäjältä ennen kuin valitsee asuntonsa. Samalla voi kysyä suoraan myös häiriötekijöistä, näkymistä, lähistön palveluista ja muista seikoista, jotka eivät ilmoituksesta ilmene.

Google mapin katuvideoissa on kuitenkin (ainakin) yksi puute, ja se harhautti minua. Siitä ei näe maaston korkeuseroja. Videoauton tallentama kuva on pelkkää tasamaata siitä riippumatta miten mäkisessä maisemassa ajellaan. Esimerkiksi siitä ei näe, että Los Pacosissa asuva joutuu kantakaupungissa asioituaan kävelemään melkoista ylämäkeä takaisin. 

Siksi en siellä enää asu. 

Varsinkin huonosti liikkuvien on syytä varmistaa miten kaukana asunnosta olennaiset palvelut ovat. Kantakaupungissa niitä on runsaasti ja vähän joka paikassa. Laitakaupungilla ja vaikkapa juuri Los Pacosissa tilanne on huonompi, vaikka kaikkein tärkeimmät palvelut sieltäkin toki löytyvät. 
Sopii myös muistaa, että bussi ajaa Los Pacosista kerran tunnissa eikä ole takeita, että se tulee aikataulun mukaan - siksi kai aikatauluja ei ole pysäkeillä näytillä. Sama koskee tietysti myös muita Fuengriolan kaupunkilinjoja.

Huoneistohotellit

Apartementos- eli huoneistohotellit ovat oiva asumisratkaisu sellaiselle, jolla ei ole pienen rahan puutetta. Niiden hintataso on 200 - 400€ kuussa korkeampi kuin vastaavankokoisen tavallisen vuokra-asunnon. Jos tuon hinnan voi jakaa jonkun ystävän tai läheisen kanssa se voi olla hyvinkin hintansa väärti. Hintaan nimittäin sisältyy yleensä myös vedet ja sähköt. Parhaimmissa vuokraan kuuluu myös internet- yhteys ja satelliitti-tv tai jopa TV Finland, jonka lähetykset muualle kuin Ruotsiin päättyvät kylläkin kesällä 2013. Huoneistohotellit Mediterraneo Real (yllä) ja Nuriasol (alla) ovat aivan toistensa vieressä. Mediterraneo on kuvista päätellen ehompi, mutta Nuriasol vähän halvempi.Apartementos- hotellin asunto kannattaa hankkia asunnonvälittäjän kautta. Suoraan tiskiltä kysyessä hinta voi olla huomattavasti korkeampi. Jotkut apartementos- hotellit antavat vielä erityistarjouksia hiljaisimpana aikana tammi-helmikuussa. Tämä koskee mm. Nuriasolia.

Asuntojen hinnat

Olen selannut suomalaisten ja ruotsalaisten välittäjien verkkosivuja, ja sen perusteella syntynyt sormituntuma antaa 1-2 makuuhuoneen asunnon tavalliseksi hinnaksi Fuengirolan kantakaupungin ja Los Bolichesin alueella 500 - 700€ / kk. Yksiöt, joita kustutaan nimellä studio, maksavat noin 100-200€ vähemmän. Fuengirolan laitamilta ja Los Pacosista asunnon voi saada noin satasen halvemmalla kuin kantakaupungissa. Joissakin asunnoissa on myös TV Finland, mutta vuokrakin on sitten korkeampi. Lisäksi on siis syytä laskea  50-100€ lämpö- ja vesikustannuksiin. Usein vuokrasopimukseen kuuluu myös loppusiivousmaksu, joka voi olla 40-50€.

Lisähintaa voi tulla vielä nettiyhteyden ja tv-tarjonnan järjestelyistä. (Netin hankinnasta on oma juttunsa blogini alussa.) Tavallista on, että yksityisasunnoissa on vain espanjankielisiä kanavia. 

On myös palveluita, joiden avulla saa internetin kautta useimmat Suomen tv-kanavat telkkariinsa - mutta ne ovat ikävä kyllä kaikki lainvastaisia. Suomen tv-yhtiöillä ei ole oikeuksia jakaa kaikkia ohjelmiaan maan rajojen ulkopuolelle, poikkeuksena on ulkomaiseen jakeluun räätälöity TV Finland ja internetin välityksellä toimiva Areena, jonka tarjontaa YLE lupaa parantaa ulkomaille, kun TV Finladin jakelu kesällä 2013 loppuu. Maikkarin nettipalvelu on Katsomo, ja myös muilla tv-yhtiöillä on nettipalveluja.

Asunnonvälittäjistä

Asunnonvälittäjistä liikkuu monenlaista legendaa, joihin voi joko uskoa tai olla uskomatta - ellei ole itse kokenut. Huijareitakin saattaa olla liikkeellä. Itse käytän mieluiten suomalaisia tai ruotsalaisia välittäjiä, mm. koska heidän ei ole yhtä helppo hävitä savuna ilmaan kuin joidenkin muiden. Mutta vakiintuneiden alan yrittäjien käyttäminen on todennäköisesti turvallista kansalaisuudesta riippumatta. Jotkut väittävät, että suomalaisvälittäjät ovat muita kalliimpia. Rohkenen epäillä. Sen sijaan Fuengirolassa on parhaillaan (maaliskuu 2013) menossa prosessi, jossa suomalaiset asunnon omistajat ovat ilmeisesti jääneet maksettuja vuokratuloja paitsi, kun suomalainen välittäjä ei ole maksuja tilittänyt. Näin kertoo SE- lehti. Jos juttu pitää paikkansa kyseinen välittäjä on pianaikaa entinen.
Jos kielitaitoa riittää asunnon voi toki vuokrata myös suoraan omistajalta, Se alquila- kylttejä puhelinnumeroineen
näkyy monen asunnon ikkunassa. Mutta kannattaa tarkistaa ettei omasta matkavakuutuksesta löydy pykälää, joka heikentää vakuutusturvaa, jos vuokraa ilman välitysliikettä. Mm. Ruotsin If- vakuutusyhtiön kotivakuutuksessa tällainen rajoitus on.

Kaikki välittäjät joutuvat jotenkin hankkimaan toimeentulonsa, ja tavallista on periä jonkinlainen välityspalkkio. Ne kaksi, joiden kanssa olen täällä asioinut, perivät kumpikin varsin kohtuullisen palkkion, joka kulki nimellä varausmaksu. Sen suuruus laskettiin vuokra-ajan ja asunnon koon perusteella. Mutta kerrotaan myös välittäjistä, jotka ottavat yhden kuukauden vuokran välityspalkkiona tai jopa enemmän. Yleinen puute välittäjien verkkosivuilla on, että niissä ei kerrota välityspalkkion suuruutta. Sitä on siis syytä kysyä ennenkuin sopii vuokrauksesta. Jotkut välittäjät eivät ota palkkiota vuokralaiselta siten, että se näkyisi erillisenä palkkiona. Sen sijaan se saattaa näkyä vuokran suuruudessa.

Vuokrasopimus tehdään aina espanjaksi maan lakien mukaiseen, hiukan monimutkaiseeen muotoon. Jotkut välittäjät antavat myös suomenkielisen käännöksen - mutta espanjankielinen on se jota noudatetaan jos tulee eripuraa. Varsinainen vuokrasopimus tehdään vasta, kun asukas on ottanut asunnon vastaan.

Vuokratakuu ja muut maksut

Tavallista on, että vuokrasuhteen alkaessa, tai jo varausvaiheessa, maksetaan yhden kuukauden suuruinen vuokratakuu. Se maksetaan vuokrasuhteen päättyessä takaisin jos paikat ovat kunnossa. Takuuvuokraa ei voi käyttää viimeisen kuukauden vuokran maksuun - vuokrathan maksetaan etukäteen. Lisäksi saatetaan periä pieni liinavaatemaksu ja vähän suurempi loppusiivouksen maksu etukäteen. 

Jotkut välittäjät eivät palauta takuuvuokraa jos vuokrasuhde jää olennaisesti sopimusta lyhyemmäksi. Itse jouduin maksamaan hiukan korotettua kahden kuukauden vuokraa, kun keskeytin neljäksi kuukaudeksi tehdyn sopimuksen ennen määräaikaa. Kolmen kuukauden vuokrasuhde olisi ollut hiukan halvempi per kuukausi, mikä kyllä ilmeni vuokravälittäjän verkkosivulta. 

Useimpien välittäjien ilmoituksista käy ilmi milloin asunto on vapaana ja milloin se on jo varattu - mutta harmi kyllä ei kaikista. Ihmettelenkin mitä näiden viimemainittujen välittäjien päässä pyörii. Pohjoismaisesta näkökulmasta yllättävää on, että samoja asuntoja voi olla tarjolla eri välittäjien sivuilla. Tällä tavoin asuntojen omistajat yrittävät varmistaa, että asunto ei jää tyhjilleen. Tästä johtuu myös se, että asunto voi olla yhden välittäjän ilmoituksessa vapaa, vaikka siellä asuu jo toisen välittäjän asiakas

Espanjan vuokramarkkinoista voit lukea myös täältä
http://espanja.com/index.php?option=com_content&view=article&id=18:tietoavuokralaiselle&catid=9:vuokraajantietopankki&Itemid=18

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö lisää? Kerro kommentissa! (Tarkistan kaikki kommentit ennen julkaisua - muista laitaa nimesi mukaan, halutessa voit käyttää nimimerkkiä, mutta julkaisuvastuullisena haluan myös tietää oikean nimesi.)