lauantai 16. maaliskuuta 2013


Talvitilinpäätös vilurannikolta


Otsikkoni on hiukan provosoiva. Mutta ei niin pientä pilaa ettei totta toinen puoli. Olin varautunut viileämpiin säihin kuin Gran Kanarialla missä olen viettänyt neljä aiempaa talvea. Mutta siitä huolimatta petyin juuri säihin. Harmi, sillä muuten Fuengirola on eläkeläisen talveksi aivan erinomainen paikka runsaiden virikkeidensä ansiosta.

Kenties kannattaa jo ennen tänne lähtöä hiukan pohtia onko etelään lähteminen lainkaan itselleen sopiva juttu. Toisille on, toisille ei. Mitenkähän on Sinun laitasi?

Tulin tänne Aurinkorannikolle mielestäni sopeutetuin odotuksin. Tiesin ettei täällä aurinko aina paista, ja että sadettakin tulee, ja kylmiä päiviä. Alun perin tämän alueen nimi olikin Costa del Viento - tuulirannikko.


 Mutta sitten matkailuelinkeino keksi vetävämmän nimen.


Olin tutkinut tarkkaan säälukemia eri sääsivustojen avulla. Ehkä paras niistä on tuossa oikealla hyötylinkeissäkin oleva Malagan säähistoria, joka perustuu wunderground.com sääpalvelun tietoihin. Sieltä voi omatoiminen hakea usean vuoden toteutuneita säätietoja vähän joka puolelta maailmaa. 

Vertaan Kanariaan

Mutta siitä huolimatta olen näihin säihin työlääntynyt. Ehkä se johtuu siitä, että väistämättä vertaan kokemuksiani Gran Kanariaan, joka muuten säiden puolesta on Kanarian saarista suotuisin - tai ainakin parempi kuin Tenerife, joka monille pohjoismaalaisille ja briteille on "Kanariansaaret".


Sääkokemukseni konkretisoituu siihen, että täällä olen miltei koko neljän kuukauden oleskeluni ajan (marraskuun lopulta maaliskuun lopulle 2013) pukeutunut farkkuhousuihin ja -puseroon. Monesti on ollut käyttöä vielä päällyspusakallekin.  Harmillisen harvoin olen voinut vetää jalkaani ohuet, lämpimän ilman housut. Aivan harvinaista herkkua ovat olleet ne päivät, jolloin olen voinut jättää punttien alaosan ja farkkupaidan kotiin, ja nauttia kesäisestä säästä shortseissa ja t-paidassa. Mikä viimeksimainittu taas oli Gran Kanarialla tavallisin asu, ja enemmät vaatteet kuuluivat joko iltaan tai harvinaisiin, viileisiin päiviin jolloin lämpötila laski jopa 16-17:ään asteeseen. Joka taas on täällä Fuengirolassa yleinen talvipäivän lämpötila.


Fuengirolan sään erikoisuuksiin kuuluu myös se, että aurinkoisenakin päivänä varjossa olo on usein sävähdyttävästi viileämpää kuin auringossa, ja että sää voi yllättäen vaihtua aurinkoisesta pilviseksi ja kylmäksi. Minnekään pidemmälle ei kannata lähteä varautumatta näihin sään vaihdoksiin.

Lämpimämpää kuin Pohjolassa

No onhan täällä tietysti lämpimämämpää kuin Pohjolassa, missä tätä kirjoittaessani (16.3.2013) paukkuvat ennätykselliset maaliskuun pakkaset ja lumisateet sotkevat kunniallisten ihmisten elämää. Jos se riittää niin hyvä niin. Täällä onkin tuhansia suomalaisia, joille se riittääkin. Ja sitten pätee tietysti ruotsalaisten rakas sanonta "det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder", eli ei ole huonoja säitä, on vain väärin valittuja vaatteita.

Näin on. 


Mutta oma erityisalueensa on espanjalainen rakennustekniikka. Siihen ei kylmiin säihin varautuminen ole päässyt kovinkaan paljon vaikuttamaan. On ilmeisesti niin, että täkäläiseen rakennustapaan vaikuttaa eniten kuumat kesät, ja siihen liittyvien pulmien ratkaiseminen. En puutu tähän sen enempää, vaan viittaan tekstiini "Asunto Fuengirolasta - taitolaji". Asiaan liittyy sekin tosiasia, että yksi espanjalaisten suosituimmista kesälomakohteista on Gran Kanaria. Siellä kun säätila on vuoden ympäri Suomen lämpimän kesän kaltainen - eikä niin tukahduttavan kuuma kuin täällä mantereella kesä saattaa olla.

Virikkeellinen Fuengriola

Fuengirola on virikkeiltään aivan eri luokkaa pohjoismaalaiselle eläkeläiselle kuin Kanarian saaret. Näistä voit lukea lisää alla olevista blogijutuista "Kauppaa ja palvelua suomeksi" sekä "Kannattiko tulla Aurinkorannikolle". Viimemainittu otsikko syntyi siitä, että tuttavat sitä minulta kyselivät kun olin ollut täällä vasta kuukauden verran. Silloin en osannut antaa varmaa vastausta, mutta osasin kertoa monista myönteisistä seikoista. Ne vaikutelmat ovat vain vahvistuneet.


Mutta myös säävaikutelmat ovat selkiytyneet. Yhteenvetona joudun toteamaan, että paha kello kauas kuuluu.
Siksi on varsin luultavaa, etten enää Aurinkorannikolle talvikaudeksi palaa. Vannomatta kuitenkin paras.

Etelä ei ole kaikille oikea osoite

Lopuksi haluan vielä palata kysymykseen onko tänne etelään syytä lainkaan tulla. Tiedän, että monet siitä haaveilevat. Monet myös tänne tulevat. Mutta toiset tulevat tänne väärin perustein. Tästä käytiin suositulla ja monella tavoin hyvällä espanja.org keskustelusivustolla valaiseva ja asiallinen kokemusten ja mielipiteiden vaihto. Ennenkuin päättää tänne tulosta kannattaa tuo keskustelu ehdottomasti lukea allaolevasta linkistä. Ja espanja.org sivuston avulla voi muutenkin ottaa selvää siitä mikä vielä jäi askarruttamaan tänne tulosta.


http://espanja.org/node/69584 



1 kommentti:

  1. Meillä oli ensimmäinen talvi Fuengirolassa. Viime talvena olimme viisi viikkoa, silloin säät olivat suotuisat, uskalsimme tulla pitemmäksi ajaksi. Viihdyimme hyvin vaikka säät eivät vastanneetkaan odotuksia.
    Nyt olemme pohtineet ensi talvea, tekisi mieli kokeilla Teneriffaa tai Gran Kanariaa.
    Perjantaina palasimme kotiin, voi järkytys kuinka paljon vielä lunta ja jäätä.

    VastaaPoista

Tiedätkö lisää? Kerro kommentissa! (Tarkistan kaikki kommentit ennen julkaisua - muista laitaa nimesi mukaan, halutessa voit käyttää nimimerkkiä, mutta julkaisuvastuullisena haluan myös tietää oikean nimesi.)